Tips til dekking med glass

Tips til dekking med glass

Det er flere måter å plassere glasset. Det mest vanlige i Norge er at de står i en rad over tallrekkene, og at man drikker av dem fra høyre til venstre med vannglasset lengst til høyre. Ved dekking skal da rødvinsglass plasseres rett i midten av kuverten og de andre glassen i følgende rekkefølge fra høyre: vannglass, hvitvinsglass, rødvinsglass, portvinsglass. Serveres det sherry til suppen, kommer dette glasset i mellom vannglasset og hvitvinsglass, hvis du ønsker komplett oppsett med glass.

Det er også riktig å plassere glassene i en liten gruppe på høyre side. Nærmest kuverten kommer da hvitvinsglass med vannglasset til høyre for det. Overfor hvitvinsglasset plasseres da rødvinsglasset og lengst bort portvinsglasset. Serveres sherry til suppe samt dessert drikkes det utmerket godt fra samme glass.

På hverdager kan man gjøre som italienerne: sett et lite glass for vin i midten ovenfor kuverten og til høyre for det er et stort glass for mineralvann.

Vann bør alltid være på bordet, og glasset kan gjerne være fylt før man setter seg til bords. Det trenger ikke å være mineralvann, men kan like godt være vanlig vann med is og sitronskiver i.

Skal det serveres brød til maten, bør dette også være på bordet fra starten. Tallerkenen som skal brukes for brød og/eller salat fjernes etter hovedretten.

Om det skal være veldig elegant og man har serveringshjelp, bør vinen aldri settes på bordet. Vinen skal da serveres etter at gjestene har satt seg til bords. For mindre formell middag går det naturligvis fint å plassere vinflaskene på bordet sammen med vannkarafler.

Andre gode råd

Bordskikk

Bordskikk

Ikke alle vet på hvilken side men har borddamen sin. I Skandinavia sitter borddamen alltid til høyre. Borddamen skal alltid sette seg først, og kavaleren trekker gjerne ut stolen for henne, men dytter den aldri tilbake. Mens man sitter til bords er det normalt at kavaleren passer på at borddamen har noe i glasset, gjerne også noe på tallerkenen om det er tilgjengelig. Snakk og lytt til borddamen - vis interesse for henne.

Fingermat

Fingermat

Mange starter gjerne selskapet med litt fingermat. Server det gjerne på fat spredt i lokalet - det kan for mange være en "ice breaker" slik at gjestene blir bedre kjent før man setter seg til bords.

Hvordan holde den perfekte festtalen

Hvordan holde den perfekte festtalen

Din store fest krever en vel formulerte festtale med dine personlige budskaper og poenger. Morsom underholdende, intens, alvorlig eller emosjonelle, men først og fremst skal din tale være godt forberedt og personlig.

Hvordan kle seg til et bryllup

Hvordan kle seg til et bryllup

Her er det først og fremst viktig at man ikke skal konkurrere med bruden og brudgommen. Bruden er dagens hovedperson og det skal ingen ta fra henne. Bruden er ofte kledd i en hvit kjole eventuelt i en annen lys nyanse, derfor bør de kvinnelige gjestene unngå så lyse farger at det blir likt bruden.

Hvordan servere champagne?

Hvordan servere champagne?

Som all vin bør Champagne og musserende viner serveres ved riktig temperatur, mellom 8 og 10 grader. Før man åpner flasken tar man bort aluminiumsfolien rundt toppen av flaske. Hold flasken i ca. 45 graders vinkel med høyre hånd under flasken og venstre hånd på korken.

Hvorfor ikke ha en fest med tema?

Hvorfor ikke ha en fest med tema?

En måte å forsterke stemningen på festen er å holde en fest med et tema. Det finnes mye å velge mellom. Du kan velge noe historisk, et sted, en farge, og med bare et ord og la gjestene tolke det fritt.

Når kan man flagge?

Når kan man flagge?

Vil man pynte utenfor selskaplokalet sitt med flagg er det noen enkle regler å følge. I den lyse årstiden mellom 1. mars og 31. oktober kan man heise flagget kl. 8 om morgenen. Flagget skal fires ved solnedgang, men ikke senere enn kl. 21.

Snacks

Snacks

En klassiker som passer for de fleste fester. Husk at noen (du?) skal rydde opp etter festen, så å unngå visse varianter av snacks kan være smart. Snacks med skall eller kjerner fører ofte til at avfallet kastes eller plasseres på de rareste steder.

Tips til dekking med bestikk

Tips til dekking med bestikk

Bestikket som skal benyttes først plasseres lengst vekk fra tallerkenen. Man spiser med bestikket ytterst først og deretter innover mot tallerkene. Som regel blir det da en liten forrettskniv som havner lengst høyre, og en liten forrett gaffel som plasseres lengst til venstre.

Tips til drikke til festen

Tips til drikke til festen

Skal du invitere til en fest? Å finne ut hvilken drikke man skal servere til fest er ikke alltid lett. Nedenfor har vi listet forskjellige ting som kan være bra å tenke på og noen forskjellige drinker.